2019. szeptember 26.

Baráth Katalin: A fekete zongora (Dávid Veron 1.)

Egy újabb történelmi krimibe kóstoltam bele, ami kicsit közelebb áll hozzám földrajzilag, mégis távolabbról közelíti meg cselekményt illetően az általam megkedvelt Ambrózy báró esetei könyvsorozatot.

Fülszöveg:
A ​Monarchia egyik alföldi városkájában járunk, az 1910-es években. Dávid Veronika, az emancipált, lassan vénlánynak számító eladókisasszony saját romantikus regényét írja a könyvesboltban, amikor a lábai elé zuhan a városka bolondja, Vili – késsel a hátában. Zsebében egy kitépett lap, rajta a hírhedt Ady-vers, A fekete zongora.

A békés kisváros élete fenekestül felfordul. Az ügybe szinte mindenki belekeveredik, a plébános, a pincérlány, a kőművesmester, a rabbi, a kéjnő, a zsidó kereskedő, de még az apáca is. Miközben ellátogatunk a korabeli Szegedre és Szabadkára, sőt, találkozunk magával Ady Endrével is, a hullák csak szaporodnak.

Vajon Veronikának és társainak sikerül rájönni, ki lehet az agyafúrt gyilkos? És hogy mi köze a rejtélyes Ady-versnek az áldozatokhoz? És Veronika szívéhez melyik férfit sodorják közelebb az események: hűséges gyermekkori barátját vagy a nyomozni érkező, sármos, éles eszű huszártisztet?
A 100 éves Nyugat és a 90 éve elhunyt Ady előtt tisztelgő regényben mindenre fény derül.
***

A Dél-Alföld sem lehet unott vagy csendes a Monarchia aranykorában, így a Szabadkához közeli vajdasági kisvároskában már nem csak a fővárosi híreken borzadnak el az itt élők.
Maga a krimi része jó, izgalmas dramaturgia, szövevényes esetek tarkítják a kötetet.

Ezen felül kapott egy másodlagos szálat a történet, ami próbálja összekuszálni az esetet, mégpedig, hogy főszereplőnk akaratlanul is egy szerelmi háromszögbe bonyolódik.
A történetben részletesen kitér az írónő a női sorsra, szót ejt az akkori szokásokról, viseletről vagy épp illemről, így még inkább beleélhetjük magunkat a történetbe. Egy kis irodalmi kör eseményeibe is betekintést nyerünk, ami még jobban fokozza a rejtélyt.

Maguk a szereplők jelleméről vagy a karakterekről nem sokat tudhatunk meg, inkább a dramaturgia elmélyülése és a cselekmény kibontakozásra fókuszált a történet.

Kíváncsian fogom folytatni a sorozatot, mert sok megválaszolatlan kérdés maradt a fejemben.