2019. szeptember 26.

Jo Nesbø: Szomjúság (Harry Hole 11.)

Harry Hole élete úgy tűnik, kezd általánossá válni… vagy mégsem?

Fülszöveg:

Harry Hole három éve visszavonult a nyomozói munkától, a rendőrtiszti főiskolán tanít, kiegyensúlyozott életet él. Ám a boldogság vékony jég, amely bármikor beszakadhat az ember lába alatt…
Amikor egy fiatal nőt brutálisan meggyilkolnak a fővárosban, Mikael Bellman rendőrfőkapitány személyes okokból Harry segítségét kéri. Hamarosan újabb hasonló gyilkosság történik, Harry pedig – sutba dobva élete szerelmének és önmagának tett ígéretét – beleveti magát a munkába. Mindössze két nyom van, amelyen elindulhatnak: az első áldozat nyakán lévő sebekben talált rozsda- és festékmaradványok, valamint a tény, hogy mindkét nő társkereső oldalak rendszeres látogatója volt.
Harry azonban valami mást is lát. Valamit, ami megragadja a figyelmét, és arra ösztökéli, hogy mit sem törődve a kockázattal újra a nyomába eredjen a gyilkosnak, aki egyszer már túljárt az eszén…
***

A skandináv krimisorozat folytatása hozott izgalmas meglepetéseket.
Szerencsére, kevesebb véres, durva jelenet volt benne, az előző Police című kötethez képest.
Harry hozza a megszokott formáját, láthatjuk az elszántságát, az aggodalmait, de a poénjai, cselekedetei itt is hoznak nevetésre sarkalló pillanatokat.

Kevesebb függővéggel rendelkezik a történet, így szerencsére nem hagy ébren egész éjszaka.
Az események az előző kötethez képet viszont bonyolódnak, vannak, akik végre lelepleződnek, illetve pár pozitív esemény is megerősíti a sorozat imádatát.

Több szereplő életébe is betekintést nyerhetünk, ismerjük a hunyót, és ennek ellenére is izgalmas a történet, szurkolva Harrynek, hogy mihamarabb elfogja a vérengző sorozatgyilkost. Ezen felül több ember is sumákol, nem tartja be a játékszabályokat, ezáltal mindenki gyanússá válik egy idő után, beleértve Harryt, mivel őt is belehúzzák az esetbe.

A gyilkolási módszerek egyediek, különlegesek és ez is még borzongatóbbá teszi a történetet.
Megszokottan téli időszakban játszódik, hideggel, hóval és sötétséggel párosítva, így hamisíthatatlan skandináv hangulatot teremt meg Nesbø ebben a kötetben is.