2019. augusztus 13.

Nyári olvasmányok (Jókai Mór, Patricia Gucci, Douglas Adams, Mary Balogh) 2019.

Ebben a bejegyzésben négy történetről hozok élménybeszámolót, különböző zsánerekből, típusokból, amik kifejezetten felkeltették az érdeklődésem, kikapcsoltak vagy épp szórakoztattak a meleg nyári napokon.

Jókai Mór: A cigánybáró

A Szaffi eredeti története végre valahára az olvasólistámra került. Nagy különbségekkel szembesülhetnek azok, akik eddig az animációs rajzfilmet tekintették meg, viszont Jókai művében több realitást, érhetőbb hátteret találtam, miközben a folytatása is tanulságos. (amire az animáció során még esetleg kíváncsi lenne az ember, azt a kötetben megkaphatja)
Jónás ragaszkodása szerelméhez, jelleme nem csorbul a nagy vagyon megszerzése után sem. Megfontolt, tud szórakozni, mégsem tudnak belőle bolondot csinálni a nemes emberek. Tudja, az ősei mi mindent értek el, és ezért az elismerésért ő maga is próbál hozzátenni, és mindent megtesz, hogy a régi vagyont, és titulust kiérdemelhesse a nála letelepülő emberek bizalmával együtt.
Szerethető főszereplőkkel teljes ez a történet, Jókai műveihez viszonyítva rövid történet, szerencsére a hosszú tájleírásokat csak épp annyira kibontakozva, hogy az ne untassa az olvasót, helyette egy cselekmény dús történetet írt le az író, ami által még inkább megkedveltem az írói stílusát, és ezzel a történettel feledtette velem a vele szemben állított előítéleteim. (Vicc nélkül, lehet, hogy most kellene inkább elolvasnom A kőszívű ember fiait...)


Patricia Gucci: Gucci

Olaszos igaz történet az örökös tollából. Patricia nagyapja szerencsét próbálva került el Londonba inasnak, ami az alap ötletét adta egy olyan exkluzív vállalatnak, ami jelenleg is csak a tehetősebb embereknek nyúlt öltözetet, kiegészítőket vagy épp egy életérzés stílusát.
A kötetben szó esik az örökös, Aldo Gucci házasságáról, új szerelmének kibontakozásáról, de az új és tiltott házasságának bonyodalmairól, olaszos drámáiról is lehull a lepel.
A mondhatni egyetlen örökösnő, Patricia édesapja halála után kitárulkozik ebben a történetben, az élete, annak háttere és a la Famiglia döntéseinek következményiről is tesz vallomásokat.
A méltán híres Gucci vállalat mögött sok minden van: a családi vállalkozás, a kemény neveltetés, a kitartás, elhivatottság, a hagyományok tisztelete, mindez apáról fiúra szálló íratlan szabályokkal telítve. A család olaszos temperamentuma a kötetben leírt sorok között megtalálható.
Akinek pedig van Gucci terméke, azoknak ajánlhatom a történetet, remélve, hogy a cég mögöttes mondanivalóját, a termékeik célját ezzel is mindinkább megértik, mit is szerettek volna elérni és képviselni a cég vezetői.


Douglas Adams: Vendéglő a világ végén

A galaxis útikalauz stopposoknak kötet után megleltem a folytatást, ami rövidsége ellenére sok szórakoztatást nyújtott. Meglelik a stopposaink a 42-re keresett kérdést?
Sci-fi történetként számon tartva érdekes csavarokkal van tarkítva, vicces, mégis a kötet vége elgondolkodtató jelenettel zárul.
Hol kezdődik az emberiség története? Mikor fognak a kihalás szélére kerülni? A történet bemutat egy olyan körláncolatot, amiben sok lehet az olvasónak az ellentmondás, mégis nehéz cáfolni, hogy miért ne történhetnének úgy a dolgok, ahogyan az papírra lett vetve.
Humorban nincs hiány, aki szórakozni és kikapcsolódni szeretne és kedveli a műfajt, annak csak ajánlani tudom.


Mary Balogh: Az egyezség (Túlélők klubja 2.)

Egy vak férfi, Vincent félelmeiről szól a történet, aki a családjában élő nők szinte túlzó féltésétől menekülve egy váratlan lehetőséggel kerül szembe. A gátlásokkal teli férfi megtagadja a segítséget, miközben a háta mögött szervezkednek és igyekeznek kiházasítani az amúgy vagyonos férfit. A leendő menyasszony árva rokonja mindezt nem nézhette tétlenül és a kívánt helyzetben közbeavatkozik, remélve, hogy a férfit megmenti a kompromittáló helyzetből, amiből nem mászott volna ki házasság nélkül.
A lány, Sophie akaratlanul is rossz helyzetbe kerül ezáltal, de Vincent úgy véli, nem akar neki rosszat a lány, így viszonozza a segítséget és ajánlatot tesz Sophie-nak: házasodjanak össze.
Maga a történetet nem egy megszokott romantikus, erotikával fűszerezett történetnek írnám le, ez a kötet egy lassan kibontakozó szerelemről szól, a páros célja a gátlások lerombolása, egymás támogatása, és az önzetlen segítség hozza még közelebb egymáshoz őket.
Aki megszokott erotikus jelenetekre éhezne, azoknak nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő történet, viszont, aki egy szép, és a végén fellelhető " kicsit csöpögősebb" romantikáról szeretne olvasni, azoknak elnyerheti a tetszését.
Ezen felül úgy vélem, hogy szerintem megtaláltam a Nász és téboly című kötet romantikusabb verzióját. (talán egy külön bejegyzésben ezt ki is fejtem, és összehasonlítom a két történetet és a szereplők helyzetét)