2019. november 16.

Wendy Mass: Végre (Fűzlak 2.)

Kamaszokról szóló kötet kamaszoknak? Mivel másabb egy Young Adult kötetet olvasni?
Wendy Mass egészen humorosan mutatja be a tizenévesek változásaihoz kapcsolódó eseményeket egy érdekes történetbe foglalva.
Ráadásul a tanulság sem maradt el, ezért is megérdemli az öt csillagot.

Fülszöveg:

• Szerezz be egy mobilt
• Maradj otthon egyedül
• Menj el a bevásárló központba a legjobb barátoddal szülők nélkül
• Fesd ki magad
• Szerezz be kontaktlencséket
• Menj el egy fiú-lány buliba

Rory Swenson egész életében arra várt, hogy tizenkét éves legyen, és ennek bizonyítására még egy listája is volt. Rory bármikor is kér valamit a szüleitől, mindig azt a választ kapja, hogy „majd ha tizenkettő leszel, majd ha tizenkettő leszel, majd ha tizenkettő leszel…” Nos, ez pontosan tizennyolc óra, harminchat perc és ötvenkét másodperc múlva végre megtörténik. Rory élete hivatalosan is elkezdődik!

Szórakozás, kacagás és temérdek meglepetés fűszerezi ezt a történetet arról, hogy nagyon fel akarunk nőni, még akkor is, ha látszólag még az univerzum is türelemre int.
Kívánságokban nagy vagyok. Bármikor képes vagyok kívánni: ha látok egy hullócsillagot, kóbor szempillát, érméket szökőkutakban, vagy szülinapi gyertyákat (saját vagy más tortáján.) Még akkor is, amikor bepárásodik a szemüvegem. Amikor még fiatalabb voltam, a kívánságok változatosak voltak: egy póni, egy legjobb barát, egy új bicikli, aminek hullámos papírszalagok vannak a kormányán, egy kistesó. Egyik-másik még valóra is vált (persze nem a póni.) De az elmúlt évben, minden kívánságomat arra pazaroltam, hogy azt kívánjam, bárcsak már tizenkettő lennék. Erre a napra vártam egész életemben, és már csak hat hét választ el tőle. Ha visszanézek, arra vágyom, bárcsak ne pazaroltam volna el azt a rengeteg kívánságot, mert akkor nem ragadtam volna ebbe a vízelvezető csőbe.
Igen, vízelvezető csőbe.
***

Ha azt hiszed, hogy neked szörnyű kamaszkorod volt, lássuk a főszereplőnk, aki épp csak betöltötte a 12-őt, meghökkentő helyzetekbe kerül.
A kamaszkor küszöbén alapból sok új, előtte ismeretlen dologgal szembesül az ember. Sok szülő úgy fontolja, eddig a pillanatig próbálnak bizonyos dolgokat halogatni.
Főszereplőnk ekkor szembesül a felelősségvállalással, igyekszik mindent kipróbálni, amit a kortársai gyakrabban tesznek meg. A kötet elgondolkodtató és tanulságos, hogy rájöjjön a gyerek, mit is szeretne valójában.
Ajánlanám a szülőknek ezt a taktikát, ismerjék meg a gyerekük érdeklődését, igyekezzünk a kívánsága szerint megismertetni a világot. A túlféltés negatív hatásait is boncolgatja.