2019. november 8.

Baráth Katalin: A borostyán hárfa (Dávid Veron 3)

Két izgalmas történet után jöhet a folytatás? Hogyne! Térjünk is vissza Ókanizsára, hogy újabb esetbe üthesse az orrát Dávid Veronika.

Fülszöveg:

1912 karácsonya, Bácska: lakodalom készül Ókanizsa egyik köztiszteletben álló polgárának a házában. A nevezetes esemény alkalmából rejtélyes idegenek lepik el a Monarchia talán legálmosabb, legporosabb városkáját. Idegenek, akikről inkább csak sejteni lehet, igazából milyen szándékkal érkeztek, és hogy valóban idegenek-e. Csakhamar bekövetkezik az első titokzatos haláleset. Ókanizsa, alig két évvel A fekete zongora hátborzongató gyilkosságai után újra felbolydul, és megindulnak a találgatások, vajon a tősgyökeres kisvárosiak, vagy az újonnan érkezettek között kell-e keresni a tettest. A hullák pedig egyre csak szaporodnak.
Balszerencséjére Dávid Veron is hazaérkezik, hiszen a menyasszony a legjobb barátnője. A hajdani ókanizsai könyvesboltos kisasszony, jelenleg A Nő című pesti lap hajadon munkatársa a tőle megszokott amazoni hévvel, gátlások nélkül és túlburjánzó fantáziával veti magát az események közepébe. Cukrászdai szeánszokon, mozgóképszínházas vetítéseken és munkásgyűléseken megfordulva azonban olyan tudás birtokába jut, ami nemcsak a rendőrség, de régi barátai előtt is alapos gyanúba keveri őt. Vajon sikerül-e Dávid Veronnak lemosnia magáról a gyanút, és ép bőrrel megúsznia a gyilkos utáni hajszát? Lehet, hogy fondorlatos módszerei, nagyvilági intrikái és rendíthetetlen kitartása ezúttal kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy kézre kerítse a mindenre elszánt és hidegvérű gyilkost, akinek gaztettei mellett Ókanizsa eddigi összes bűnügye eltörpül.
Baráth Katalin A fekete zongora és A türkizkék hegedű után harmadszor küldi veszedelembe népszerű hősnőjét, Dávid Veront, mégpedig egy újabb békebeli bájú és ellenállhatatlan humorral fűszerezett, rejtélyekben bővelkedő történetben.
***


Karácsony előtt, két évvel a fekete zongora eseménye után, a hazatért Dávid Veronika értetlenül áll a pezsgő város eseményei előtt.

Eljegyzés, halál és minden, krimibe illő finomság belekerült a sorozat harmadik részébe.

Főszereplőnk egészen belefolyik az eseményekbe, mígnem azt veszi észre Veron, hogy őt kerítik a gyilkosságok fő bűnösévé. Szórakozásból most sincs hiány, Veron szófordulatai sem koptak meg a két rész után.

A sorozatot illetően talán ezt tartom a legsötétebb esetnek, mivel itt magát a tényállást a legkésőbb tudjuk meg. Sejtéseinket izgalmas fordulatokkal tarkítva tudhatjuk meg.

A nyomozás közepette pedig a szívügyek is előtérbe kerülnek, Remete Pista zárkózottsága Veron nem képzelt reményei az olvasót is talán elbizonytalaníthatja, hogy a két gyerekkori baráttal mi fog történni az eset lezárása után. Fondorlatos lezárása pedig eléri, hogy folytassuk a sorozatot.

Még több kisvárosi misztikumra, pletykára vet fényt a történet, az emberi természet egyszerűségére, és a századforduló utolsó békeéveibe ad betekintést az olvasónak.

Személy szerint minden fejezetét kedveltem, és a pörgős cselekménnyel felruházott történet megtette a hatását az izgalmak fenntartásával kapcsolatban.