2019. december 7.

Brenda Joyce: Az ígéret (de Warenne-diasztia 13.)

Az utolsó pásodunk a de Warenne-dinasztiából szinte tökéletes befejezést ad a sorozatnak. A vége már-már idilli összegzővel zárul, ahol is minden szereplő feltűnik. Ahhoz viszont, hogy idáig eljussunk nem is olyan egyszerű dolguk akad szereplőinknek.

Fülszöveg:

Alexi de Warenne egy alkalommal rekordidő alatt teszi meg hajóján az utat Kínából hazafelé, ám öröme hamar szertefoszlik. A dicsőséges visszatértét ünneplő fogadáson elbűvölő gyerekkori barátnője, Elysse O'Neill flörtölni kezd Alexi tengerésztársával, amivel láthatóan őt akarja büntetni hosszú távolléte miatt. Később rajtakapja a párt, amint Elysse kétségbeesetten szabadulni próbál a férfi karjából, s bekövetkezik a tragédia. Alexi napokon belül feleségül veszi a lányt, hogy megmentse a becsületét, de nyomban el is hagyja, hogy új életet kezdjen.
Elysse de Warenne a londoni társaság kedvelt alakja szellemességével, kecsességével, bájával, de mindvégig nyomában jár a pletyka, miszerint nem más, mint egy oltár előtt faképnél hagyott feleség. Senki előtt nem fedi fel az igazságot, hogy már hat éve nem látta a férjét, és hogy valójában el sem hálták a házasságot. Amikor aztán Alexi váratlanul visszatér Angliába, Elysse minden tőle telhetőt elkövet, hogy elnyerje a szívét és kivívja a helyét az életében.
***

Alexi és Elysse mondhatni ütőkártya szerű páros, akikről tudjuk, hogy őket tényleg a sors is egymásnak teremtett, mégis felnőve a két gyerek a civakodásaik konfliktusokká alakulnak
.
A történet első fele felvázolja a hirtelen megszervezett esküvőjük előzményét, a második rész főként a házasságuk első hat évéről szól, mígnem egyszer Elysse megelégeli azt, hogy Alexi szinte menekülve utazik egyik helyről a másikra, ő pedig magányosan, hazugságokkal körbebástyázva éli mindennapjait.

A házaspár nem sok alkalommal ül le beszélgetni, a gyerekkori szurkálódásaikat nem vetkőzik le, és a vitáig mindig a probléma gyökeréig vezetnek vissza.

Izgalmas harmadik részt kaptunk, ahol Elysse végül úgy dönt, hogy Alexi után megy, ha kell, akár Kínáig is, amire jön egy kis csavar és bonyodalom, de Alexi de Warenne nem lenne de Warenne, ha nem tudnánk, hogy ő már gyerekkorukban megígérte Elyssenek, hogy bárhol legyen, ő megtalálja és vigyáz rá. Ezzel a tudattal olvasva kaphatunk vicces történetet az amúgy kicsit bosszantó jelenetekből.

Nem sok erotikus rész került bele, ami azért Joyce írásait ismerve szokatlan, viszont a romantikus részek előtérbe kerültek. Mindkét szereplő érzéseit megismerhetjük, a Vándor szívek című kötetből megismert Arielle, aki Alexi féltestvére, sokat lendít előre a történetben a javaslataival. A történet lezárása felé pedig olyan jelenet tanúi is lehetünk, ami kifejezetten szórakoztatott.
A párosunk vitái hangosak, de a szenvedélyükből sincs hiány.

Elysse viselkedésével vagy tetteivel nem biztos, hogy minden olvasó egyetértene, viszont a kényszere, hogy megfeleljen, és ne adjon okot a pletykákra a házasságát illetően, bármilyen hazugsággal képes leplezni a valódi helyzetét. Mindez a tette elgondolkodtató, de nem biztos, hogy alapjaiban jól döntött.