2016. május 21.

Kávészünet plusz

Tizenévesek nyavalyái, ahol a legrosszabb dolog a kiközösítés

Mond, milyen nem elfogadottnak lenni? Vagy kirekesztettnek? Talán csak szimplán nem tartanak normálisnak? Mi lesz később?

Sok minden történt. Ami megtörtént, azt felnőtt korunkban is magunkkal cipeljük ha akarjuk, ha nem. Lehet-e egy kizártból teljes értékű felnőtt? Lehet-e tanulság benne?

Lehet, nincs kizárva. A gyerekek, főleg a tizenéveseknek egyik mozgatórugója, hogy azzal barátkozunk, aki hasonló véleménnyel van ugyanazon téma iránt. 
Aki ellene van a véleményének, azt kiközösíti, az extrovertáltabb bandavezér típusok akár a nyílt vagy burkolt erőszakig is folyamodnak, hogy végleg elmenjen az illető a közelükből. A másik a nyilvános megszégyenítés. Bármi, ami a többieknek tetszik de gyenge pontja a kizárt félnek.

Mi lesz ezekkel a gyerekekkel?
Barátja ha nem is lesz, de később tudni fogja, hogy kikre számíthat, később kivel alakíthat ki akár örökre szóló barátságot. Lehet, hogy nem lesznek jó jegyei, vagy éppen fordítva, hogy ő fog kiemelkedni a közösségben, hogy jobban meg legyen védve. A lényeg a menekülés.

A tizenévesek lelki világa összetettebb, mint a londoni metróhálózat, viccből írhatnám is, hogy sértődékenyek, mindenbe belekötnek és öröm nekik látni más szenvedését.

A kirekesztettnek első jó tulajdonsága talán későbbiekben nagyon hasznos lehet, hogy végleg egyedül oldja meg a problémáit. Így elméletben hamarabb fog önállósulni, mint akik folyton társaságba verődve egymásra támaszkodva várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön.

Szomorú dolog a kirekesztettség, de nem tagadom, hogy vannak előnyei. Mivel a felnőtt világban a társadalom sem kegyes; sőt még rosszabb; már kevesebb gondot jelenthetnek a kényes szituációk, hiszen már régóta ismeri az elnyomást, a láthatatlanságot.


Jobb emberismerők. Ők azok, akik sok embert megfigyelnek kívül állóként, sőt láthatják a közösségében kialakult csoportok összetételét, vezetőiket, láthatják a csoport belső problémáit, még akkor is ha nagyon semmit nem tud a csoportról.