2016. május 15.

Outlander Az idegen

1945-ben a Randall házaspár egy második nászútra elutazik Skóciába. Frank Randall
családfáját felkutatva érkezett, míg felesége Claire egy békés kiruccanásra szánta el magát.

Skócia misztikus helyei közé sorolhatóak a kőkörök, amik érdekes rituálék elvégzésére került be a köztudatba. Az egyik ilyen helyre ellátogattak, ezután Claire egyedül vágott neki másodjára a hely szemrevételezésére, mikor csak érdekes zajra lett figyelmes és elájult.
Felébredve a történet sűrű szövetébe kerülünk, ahol ugyanis angol katonák el akarták fogni, de Claire menekülése közben skót portyázókkal futott össze, akik segítségül kimentették Clairet az angolok keze alól.

A skótok egyik embere megsérült, a férfiak nem tudtak segíteni, míg Claire, aki a második világháborúban hadiápolónő volt, kikapcsolódásképpen botanikával is foglalkozott, ő gyorsan kisegítette a bajból a férfiakat, hogy tudják folytatni az útjukat. Ebből az okból, mivel kevés volt a jó gyógyító, úgy döntöttek, hogy a klán vezéréhez küldik őt Leoch várába, hogy eldöntsék ott későbbi sorsát.

A kastélyba érve tudta meg, hogy valójában ő 1743-ban van jelen és ha nem segíti ki a várat, mint gyógyító, senki nem fog neki segíteni, hogy visszakerüljön a kőkörökhöz.
Innentől kezdve a vár tagja lett és belecsöppent a 18. századi Skócia hétköznapjaiba. Megismeri a férfit, akinek segített a meneküléskor, ő pedig segít elhelyezkedni Clairenek az udvarnál.

Az olvasó teljesen könnyen beleélhető képet kap a várról, az emberekről, viselkedésükről. Kicsit jobban belelátunk a MacKenzie klán életébe, eskütételeikbe, vadászatukba, mindenbe, ami az adott korszakra jellemző lehetett.

Van itt pénzszerzés a jakobita hadseregre, boszorkányper, angolok elöli menekülés, hirtelen jött házasság és pár finomság az akkori történésekből.

Főbb momentuma is lehetne Claire és Jamie házassága, Jamie visszatérése Lallybrochba, vagy épp a  Wentworth börtön eseményei. A történet még abban is kiemelkedő, hogy minden mindennel képes összefüggést generálni.

Végül Franciaországba való menekülés lesz a befejező momentum, ahol még izgalmasabb eseményeknek lehetünk tanúi, de az már a második kötet.