2016. május 15.

Outlander 2 Szitakötő borostyánban

A történet eleje már a történet végével kezdődik, nehogy egyszerű legyen az életünk. 
Megtudjuk a 20 évvel később történő eseményeket, miután Claire visszatér a saját idejébe.

A második nagy fejezetben visszatér az olvasó a 18. századi Franciaországba, ahol partot ért Jamie és Claire. Fő céljuk volt, hogy a következő Skót-felföldi háborút megelőzzék, akár a királlyal szembenézve is. 
Jamie kisegíti rokonát, mint kereskedő, így bekerülnek gyorsan a francia elit krémbe.

– Jamie – kérdeztem –, miből szoktad eldönteni, hogy részeg vagy-e?
A hangomtól felriadva Jamie ijesztően oldalra lendült, de megtámaszkodott a kandallópárkány szélén. A tekintete körbevándorolt a szobán, majd az arcomra szegeződött. Egy pillanatra kristálytisztán ragyogott az intelligenciától.
– Ó, azt könnyű, Sassenach. Ha az ember megáll a lábán, akkor nem részeg. – Ezzel elengedte a kandallópárkányt, tett felém egy lépést, majd lassan a kandallóra hanyatlott, üres tekintettel, álmodozó arcán széles, kedves mosollyal.

Ha valakit kicsit is izgatott a napkirály korszaka, a társadalmi szokások és korabeli életvitel, annak nem fog a történet csalódást okozni. Izgalmak, kockázatvállalások, mérgezések, erőszak, pár szerelmi attitűd, hivatalos vacsorák cselszövések és minden francia édesség, ami nem hiányozhat a történetből. Claire féltve óvja leendő gyerekét, Jamie próbálja a jakobiták terveit megtudni, egy felfedezett gyerek, akit befogadnak az életükbe, aki végül a kis család részévé fog válni.

Claire csatlakozik a helyi kórházhoz segítőnek. Később a történetbe előkerül egy lány, akiről kiderül, hogy ő lehet az egyik személy Frank Randall ősei közül, kiderül, hogy életben maradt Jonathan Randall, és életben kell hagyni, hogy Frank később megszülethessen. Persze, később kiderül, hogy Jonathannak nem sok jelentősége lesz ennek a szerepnek a betöltéséhez.

Későbbiekben, a háború kitörése előtt Claire és Jamie visszatérnek Skóciába, ahol segítik a Lallybrochiak életét.

– Meghúzta a hajam – felelte Jamie elmerengve. – Gyökerestül kirántott egy csomót, az biztos, Sassenach; ha valaha is szakmát akarok váltani, szerintem nem a nők megtámadását fogom választani; az fene kemény egy munka.

A történet vége már a háborúban zajlik, itt is rengeteg fordulatot és meglepetést olvashatunk, vagy épp itt teljesednek ki kerek történetté az apróbb részletek.


Mire a történetszálakat sikeresen elvarrtuk, a történet kedvelői már várhatják a harmadik kötet olvasását, ahol koránt sem ér véget a mi másik főszereplőnk Jamie története.