2016. május 22.

Vizsgázós kávészünet #21

Májusi gyötrelem-örömök

Olyan érzésem van, mintha elhanyagolnám a blogot, pedig ebben a hónapban már írtam jó pár bejegyzést, ennyit még az elismertek sem írogatnak.. bár ez érthető, nekik nincs rá idejük.

Igen, vizsgaidőszak, minden nyűgével itt liheg a nyakunkon. Ki hogy áll hozzá a vizsgákhoz?


A sokat tanuló: most már érzi a feje felett gyülekező felhőket, hogy bizony a szokásos tanulás már neki nem lesz elég és többet kell nyújtania. Ő azért kap jó jegyet mert a tüdejét is kiköpi a tanulásra.

A mázlista: egész évben nem tanult most reméli, hogy a kettese meglesz úgy-ahogy. Különösebben nem aggódó fajta, ő mindent a sorsra keni az egészet. Ami a legdurvább dolog a szituációval, hogy át is fogják rugdosni kettessel.

Az okos: bemegy suliba, azt sem tudja, hogy hol áll a feje, mert a hobbijába belefeledkezett az előző este is. A többieket elnézi, felméri a kezekben ragadt füzetek, jegyzetek halmazát, végül megkérdezi, hogy dolgozatot írunk? (nemes egyszerűséggel, mintha csak az időjárásról csevegne) Mikor megtudja a szörnyű tényt, hogy igen, dolgozat várható, ő csak legyint egyet, hogy most lesz egy rossz jegye, mert ő bele sem nézett az anyagokba. A végén onnan ismerhető fel, hogy mindig ötöst kap. Nincs apelláta.

A hozzászokott: ő az, aki képes minden májusra valami vizsgát kieszelni magának, a plusz beérkező vizsgákra csak rálegyint, hogy oké, én megcsinálom, amíg a többiek a körmüket rágják és aggódnak a vizsga miatt. Ő a saját tudása szerint intézi a dolgokat, annyi jegyet kap rá, amennyire tudja az anyagot.

A lusta: mint a mázlista, egész évben nem tanul. Kivételt képes az utolsó hét vizsga előtt vagy csak az utolsó nap, de elkezd valamikor tanulni rá. Legfeljebb aznap a vizsga előtt. Ha sikerül a vizsgája, akkor tuti olyan anyagot kapott, amit pont átnézett, így betudja annak, hogy szerencséje volt, és legközelebb is csak így fog tanulni, vagy ha nem sikerült, akkor meg mindenkit képes szidni, hogy neki nem sikerült.

Az aggódó: neki már nem kell pszichológust küldeni, mert ő maga a megtestesült stressz. Mindenkitől megkérdezi legalább százszor, hogy mi várható a vizsgán, mit kell átnéznie, meg a szokásos kérdések.


A normális vizsgázó: na ilyen típussal nem találkoztam.