2019. április 21.

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ – előzmények hátterének összefoglalása

Az egy éve nagyon várt Ambrózy báró esetei V. végre a kezünkben lehet… De előtte legyen egy kis előzmény, ráhangolódó, mit is tudtunk meg az elmúlt egy évben, milyen információkkal kezdhetünk neki az új kötetnek, ezzel én is ráhangolódok a kötet értékeléséhez. (pedig még én sem kaptam meg, de már itt a nyakunkon a jövő hét…)

Mivel szó esett róla, hogy a beszámolókban és értékelőkben nem szoktam a borítót górcső alá venni, így erről nem is szándékozok írni egyéni véleményt. Amondó vagyok, hogy mindenki válassza azt a borítót, amelyik számára szimpatikusabb. (Ha valaki kölcsönkapta a kötetet, akkor először olvassa el a történetet és utána válasszon hozzá borítót.)

Nos, ugye egy évvel ezelőtt be lett jelentve a könyvfesztiválon, hogy lesz egy váratlan fordulat a sorozatot illetően: meg is kaptuk, még pedig azt, hogy lesz folytatás. (nem mellékkötet, folytatás, verständlich?)

Ezután kaptunk a Szerző által karcokat, amikben megbújtak kicsike, apró információk, amikből a következő aspektusokra asszociáltunk:

Szerepelni fog benne Müch Mári, mert nem hagyta Gyula bátyót a mi kis nagyszájú jasszkálink, hogy csak holmi mellékszereplő legyen. A lényeg, Mári hű komornaként most már nem csak a báróné nyakában sertepertél meg Mili ruházatát igyekszik mindig helyrehozni (ismerjük Milit, sejthető, hogy van sütni… akarom mondani, varrnivalója az örökletes komornánknak)


Jelentős helyszín lesz a Tabán, visszatérő szereplő Herrdoktor, aki Istinek fog segédkezni. Sőt, valamit megtudhatunk Herrdoktor igazi nevéről, ami valakihez fog kötődni, de ezt csak Rudnay Béla fogja hallani elsősorban.




Mili börtönbe kerül, de biztos, hogy valami humbug ügy miatt. (első fejezet olvasása után: tényleg alap trükk volt Mili csőbe húzása, de biztos jó ok van rá, hogy úgymond hűvösre kellett tenni, hogy más szereplők is előtérbe kerüljenek) Illetve a feltételeztük, köze lesz Detrichnek ahhoz, hogy Mili oda kerül, ahova. (pedig még pofon se vágta Detrichet, amit jobban vártunk, mint hogy a báró urat fejmosásban részesítse végre valahára…)


Ambrózy báró próbál lábadozni, (ha már karja nincs, hogy karjadozzon…? – hagyjuk) szóval Richárdnak elsősorban most kutya kötelessége a Nász és téboly végkifejletét elérnie, és ahogyan megígérte Milinek, túléli a túlélhetetlent. Különben még a bárónénak meg kell fojtania a ravatalán. (Meg már meg van írva legalább három helyen is, hogy túléli, így… nos, sejthető, hogy ha Böszörményin múlik, akkor még jó sokáig fog élni Ambrózy. Ha rajtam múlik, pedig pláne sokáig.)
Szóval, nagy izgalmakra számítok a Szer’usz világ kapcsán is, remélve, hogy sok mosolyt fog a történet az arcukra csalni.

Ha érdekel, milyen olvasási élménnyel zártam a kötetet, a beszámolóm itt olvasható:
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ