2019. március 5.

Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1. Kötet

Még mindig a nagy kérdés, ami ezzel a frissen megjelent kötettel jött egy úton, mégpedig, hogy mégis, hogyan folytatódik a sorozat és mi nem fért bele mondjuk háromszáz oldalba?

Nos, mi is az a lángoló kereszt és mi köze van az Amerikába száműzött Fraser családnak? Jamie elmondása szerint ez is egy, a sok millió skót szokásból, ahol is egy fenyőből készült hatalmas keresztet állítanak fel egy gyülekezőpontra, ahova összesereglenek a skót férfiak, hogy mikor meggyújtják a keresztet, ezzel egy időben hűséget tesznek a klán vezérüknek, hogy utána másnap elindulhassanak csatába.

Az amerikai skótoknak klán nélkül is van elég gondjuk, most a kormányzó nem másként rendelkezett, minthogy Jamie milíciát szervezzen, miközben Claire és Roger tehetetlenül sodródik a történelmi eseményekben, mivel jól tudják, hogy pár év és forradalom tör ki az államokban.

Viszont örömtelibb eseményekkel is szembesülhetünk, mivel Jamie nagynénije és a lánya házassága, illetve unokái keresztelője még a harciaskodásnál is elsőbbséget élvez. Persze, nem olyan egyszerű a dolog, főleg, mikor az olvasó szembesül Claire egy átlagos, mégis különleges napjával.

Vicc nélkül, eléggé ledöbbentem, mikor rájöttem, hogy a teljes első fejezet, a maga 250 oldalával bizony egy teljes napot ír le. (Nem mondom, elég tartalmasra sikerült.)

A hazaút sem zökkenőmentes a Fraser’s Ridge-ra, de ott sem tartózkodhatunk sokáig, mert amint a milícia útra kel, Claire is mehetnékje támad, így velük kelünk útra, még több tájat megismerve a még alig lakott kontinens keleti részéből.

Van benne elég izgalom, hogy a szereplőink képesek-e minden akadályt leküzdeni, Claire szempontjából nagyon élvezhető, hogy mindig újabb és újabb sebészeti beavatkozásokat, sőt boncolást is olvashatunk, így az ő ténykedése nem válik ebben a kötetben sem egyhangúvá, sőt, ami az előző kötetekben még fejtörést okozott főszereplőnknek, itt ezt már csak megemlítés szinten van, és lazán legyintve oldja meg a problémát és küldi haza a páciensét. Illetve újabb növényekről tudhatjuk meg a hatékonyságukat és használatukat, amiért szintén jár a plusz elismerés.
Jamie nem hozhatja mindig a megszokott formáját, új énjét ismerheti meg nem csak Claire, hanem az olvasó is.

Misztikum váratlan fordulatként itt is jelen van és a skót babonákból ismételten nem maradunk ki. (Számomra csak az a kérdés, hogy a második kötetben megkapom-e a kérdésemre a választ, vagy ez megmarad misztikus kérdésnek.)

Újabb családi titokra derül fény, így ez is megkoronázza azt, hogy Gabaldon sikeresen képes lefoglalni az olvasót és nem érezhetjük azt, hogy bármelyik rész is untatná az embert, mert hirtelen izgalomba hozza, hogy aggódjunk az szereplőink miatt, akik közben szeretnek viccelődni, ami miatt viszont szórakoztató olvasmánnyá válik.

Egyértelmű, hogy várom a második kötetét, mivel úgy tűnik, új útra térnek szereplőink, de kérdés, meddig fognak most elmenni?