2019. március 11.

Fábián Janka: Koszorúfonat

A Lotti öröksége folytatódik, ezúttal két lány életét követve, akik keresik a boldogságuk. Lotti gyerekeinek és azok leszármazottjainak sem jut ki minden jóból és örömből. Két dédunokája, Ella és Blanka kicsit nagyobb korkülönbsége ellenére is megtanulták, hogy főként csak magukra számíthatnak.

A két lány nagynénje, Tinka folytatta édesanyja praktizálását, és küzdelmét, hogy az orvoslás lehessen az élete. Úgy tűnik, a családi események átokként vetülnek a gyerekek jövőjére, de szerencsére nem fog súlyos latba esni a két leányzó életére nézve. Egyik nap viszont mindent elveszítenek, és a család kétségbeesése közepette Tinka próbálja összetartani a vele maradtakat. Elhagyni a Zempléni környéket, felköltözni Pestre legfeljebb csak Ellára és Blankára lesz pozitív hatással.

Kicsit nagyobbat ugorva az időben, a felnőtt lányok külön útra indulnak, ahol Blanka másik nagynénjükhöz kerül Bécsbe, hogy úrinőt nevelhessen belőle az özvegy nő, míg Ella meg sem áll Zürichig, ahol az orvosi egyetem lehetőségeit próbálja kihasználni, remélve, hogy elődje, Hugonnai Vilma után ő is orvossá válhat.

Legyen akármilyen zabolátlan is a koszorúfonatos fejék, az érzelmek néha kifürkészhetetlenek és nem is sejti a két lány, hogy ha boldogok akarnak lenni, szükségük lesz egymás támaszára.

Maga a kötet és a történet:

Érdekes módon sejtettem a Lotti öröksége elolvasása után, hogy tetszeni fog számomra, nem is csalódtam, kerek történet, kitérve az orvossá válási nehézségekre, vagy a nőket akkor is foglalkoztató problémákra. Váratlan események sorozatával tartotta fenn az érdeklődésem. A szerelmi szál összetett, kidolgozott, logikus, mindenki megfelelő helyen volt.

Legelőször megijedtem, hogy az Emma lánya című kötethez hasonlóan itt is beleesünk abba a fejtörésbe, hogy ki kinek a kicsodája és túl sok szereplőt sorakoztat fel az írónő, de sikerült a történet végére letisztázni, így kellemes lezárással fejezhettem be.

Sok utalás van az előző kötetre, a Lotti örökségére, így aki azt még nem olvasta, pótolja ennek a kötetnek az olvasása előtt.

Megvoltak azok a karakterek, akiket nem igazán lehet kedvelni, de kellettek a történetbe, hogy hitelesebb képet kapjuk a fiktív történet köré. Milyen lehetőségei voltak egy grófi családba született lánynak, mit kellett tudniuk, mit nem árultak el nekik, részletes képet kapunk az akkori udvarlási szokásokról, fondorlatokról, hogyan találkozhassanak gardedám nélkül a fiatalok.

Aki olvasta volna Szécsi Noémi és Géra Eleonóra A modern budapesti úrinő című kötetét, amiben a történelmi hátteret kaphatjuk meg, azoknak a valós, történelmi események fikcióba csomagolása a Koszorúfonat esetében biztosan elnyerheti az olvasó tetszését.

Ella talpraesettsége, mártír szerepe előregöngyölíti az eseményeket, elszánt döntéseivel pedig nem csak a húga, hanem a saját boldogságára is rálel.

Amit vártam, megkaptam, sőt, mondhatni kétszeresen is, könnyed olvasmány volt.