2019. március 17.

Fábián Janka: Búzavirág


Elérkeztünk az Ághfay család utolsó generációjához, akik már a huszadik század viszontagságaiban próbálnak élni. Még félelemmel telve az Emma lánya után fogtam ebbe a kötetbe, remélve, hogy kétszer nem fog ugyanaz a fejfájásom felmerülni. Lássuk hát, mit tartogat számunkra a Lotti örökségének harmadik része.

Fülszöveg:
Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét…
A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot?
Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben.
***

Szögezzük le, a félelmem alaptalan volt, persze főszereplőink mindig ott vannak a fontos történelmi helyszíneken, de számomra úgy tűnik, Fábián Jankának pont ez a célja, hogy a szereplőkkel együtt éljük át a megtörtént eseményeket, így ezt nem lehet felróni hibának.

Emília az előző kötetben megismert Blanka és Ádám egyetlen lánya, akinek születése megszokottan a sorozathoz, szomorú tragédiával kapcsolódik össze. Ádám elutazott, meg sem áll Amerikáig, míg Mimi nagynénje, Ella és férje, Szilárd nevelése alá került. Persze, mikor az apa hazatéved, a széthullott család újraegyesítése nem zökkenőmentesen, de létrejön. Vannak benne keserű jelenetek, de szerencsére kellemes jelenetekkel ezek csillapították a szomorúság érzetét. A Nagy Háború viszontagságaiba és kétségeibe is követjük a cseles lányt, aki eléri, hogy a vőlegényével egy frontra kerülhessen. Amennyire aggódnak érte a szülei, úgy talpraesetten és bátran, mégis megfontoltan halad a céljai, álmai felé, hogy végül az akkor megalakult filmipar városába kerülhessen.

Kifejezetten negatív szereplő számomra ebben a kötetben nem volt, aki hibázott is szerintem, arra sem lehet haragudni. Vince tette, amit mindvégig titkolt Mimi elől, talán jó döntés volt, végül a lány csenevész öccse, Bálint próbálja döntésre jutnia Mimit, ami inkább pozitívvá tette a Vince iránt érzet ellenszenvet. Kétségem sem volt, hogy csakis boldog lezárás lehet nem csak ennek a kötetnek, hanem a sorozatnak is.

A történet egészen nagy léptékben halad, de a kiragadott korszakok esetén részlet gazdag eseményeket olvashatunk. Megismerhetjük Mimi gyerekkorát, kislányként, bakfisként, de a legelső szerepléseibe is betekintést nyerünk. Ellentétben, az Emma sorozattal, ahol a trilógia vége ciklikusan az első kötet első jelenetéhez tér vissza, itt meglepően a Búzavirág csak a kötet elejére utal vissza, de a ciklikus lezárás megmaradt. Féltem, hogy a lezárás milyen lesz, de kellemesen csalódtam, az egész kötet megnyerte a tetszésem.