2019. március 20.

Top 5 Szerda – Tavaszi olvasmányok

Eheti témánk erősen időszakhoz köthető, mivel a tavaszt már a bőrünkön érezhetjük. Kérdéses volt, hogy hogyan fogjam meg a témát és ehhez illőn milyen könyvek kerüljenek a listába. Számomra a tavasz pozitív, megújuló, mégis néha elég szeszélyessé tud válni. Kétféle tavasz jutott eszembe: a napsütötte, langyos idő, csicseregnek a madarak, rügyeznek a fák, míg a másik tavasz egy zord, rideg, még a telet el nem hagyó, a hó alól kikandikáló hóvirágokkal van elképzelve.

Lássuk is, mely kötetek azok, amik nem csak, hogy tavaszhoz köthetőek, vagy akkor játszódnak, hanem számomra is a történetek olyanok, amiket egy kellemes tavaszi napon kezembe vennék. A kötetek ismét nem rangsorolásúak, csak listába szedettek.

1.

Julianne Donaldson: Edenbrooke
Egyértelműen tavaszi kötet, egy napsütötte, udvaron lézengő pillanatban ezt a kötetet olvasnám. Könnyed, játékos, és kötelező eleme a rügyező almafa.

2.

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten / Nász és téboly
Mindkét kötet tavasszal játszódik, mégis, a fenn említett két ellentétet jellemzik számomra. Míg a Leányrablás elég napsütötte, energikus és pozitív képet tartogat számomra, addig a Nász és téboly a kezdődő tavaszt nehezen elhagyó, borongós Budapestet szemlélteti.

3.

Fábián Janka: Búzavirág
Nem csak, hogy javarészt tavasszal játszódnak a fontos történetrészek, a pozitív, kicsit komolyabb hangvételű romantikus történet valószínű ebben az évszakban nagyobb hatással lehet az olvasóra. A meleg Los Angeles éjhajlatilag is másabb az Európában megszokottól, de inkább tavaszias hangulatú, mintsem nyári fülledt meleg, amire először asszociálok.

4.

Charlotte Brontë: Jane Eyre
A szomorú és szeles tavasz jut rólam eszembe, ami tudatos, rövid ideig tart és utána csakis napsütés lehet.

5.

Cselenyák Imre: A sivatag hercegnője
Ha tavasz és az ezzel járó szerelem kibontakozásáról kell szót említeni, akkor a keleten játszódó regényt társítanám hozzá. Az folyó áradása is egyfajta természeti jelenség az évszakban, és még ebben a tragikus helyzetben is lehet találni egy halovány, de erős reményt, ami két ember életét szorosan összeköti.


A Goodreads csoportot itt találhatjátok: https://www.goodreads.com/group/show/118368-top-5-wednesday
A magyar csoport: https://moly.hu/zonak/top-5-szerda