2019. május 18.

B. Czakó Andrea: Pitypangtánc

Előre is lelövöm a poént, hogy egy Ambrózy báróra való utalás győzött meg, hogy elolvassam a könyvet. Megbántam? Kicsit sem!

Fülszöveg:

Van nemesebb ok a háborúra, mint a szerelem?
A tizenkét esztendős, nemesi családból származó Szereday Tinát meseszép ördögfiókának csúfolják, mert megveti a társadalmi képmutatást és szeret a cigányokkal szabad életet élni. A füzérradványi összejövetelen fiúbarátaival együtt keresetlen szemtanúja lesz a sármos Szapáry Félix gaz csábításának – csakhogy a behálózott hölgyet aznap jegyezte el valaki más.
Tinát éveken át kísérti a meglesett jelenet. Meghatározza viszonyát a férfiakhoz, elképzelését a szerelemről, hitét a kapcsolatok tisztaságában. Mígnem a Rudnyánszky sportdélutánon újra találkozik a megvetett Szapáryval – aki továbbra is csak úgy vonzza a nőket. A nővé érett Szereday lány is vonzáskörébe kerül.
Túl súlyos családi titkokon, túl a Monarchia bukásán, és az első világháború poklán, vajon megtalálják egymást a szerelmesek? Vagy megsemmisíti őket a változó világ?
Tina életét a világtörténelem napsütése színezi aranyra, majd a vihara szürkére, mint ahogy a bohém békeidőt felszámolja a Nagy Háború.
B. Czakó Andrea legújabb, történelmi hátterű romantikus regényében, a magyar történelem és magyar táj díszletei között hol a magasba emeli, hol a mélybe húzza le az olvasók szívét.
***

Lassan kibontakozó történet, Szereday Ernesztina az elsődleges főszereplő, de E/3-ban elmesélt történet engedi, hogy a másik fél, Szapáry Félix gondolataiba is betekintést nyerhessünk.
Nem egy szórakoztató történet, a magyarosan passzívabb, mélyebb és súlyos terhekkel szőtt háttér az, amitől nincs meg az az érzet, hogy ez egy csöpögős szerelmi történet lenne, amiből már sokmilliót olvashattunk. Sugallhat tévesen a fülszöveg, de nem kell aggódni, az utolsó pillanatig kérdés lesz, mi fog a szerelmespárral történni.

Ernesztina és barátai szerethető karakterek, Félixet nem csak neki, hanem magunknak is meg kell ítélni, hogy most a pozitív, szerethető karakterek közé, vagy az utált, becsmérelendő szereplők közé soroljuk. Előfordulhat, hogy valakinek nem jön be a karaktere, én végig kedveltem a kötetben, ellenben Tina bátyjai, apja, illetve gyerekkori barátja (Szirmay) erős utálatot váltott ki belőlem.

Tinának meg kell küzdenie nem csak a korszellemmel, hogy ő nő, nem tehet meg mindent, hanem a család bűnként kezeli őt, apja megtagadja, később pedig próbálják nem csak a fivérei, hanem a rokonok is kihasználni, hogy előnyöket szerezzenek. A család nem törődik Tinával, neki mi lenne a fontos, mitől lenne boldog és ez súlyos következményekkel jár. Olvashattunk nem egy olyan történetet, ahol a kényszerházasság boldogan végződik, itt viszont pont a sötét, kínokkal teli oldalát mutatja meg, főként női szemszögből tekintve.

Betekintést kap az olvasó a háború előtti időszakról, ahol még utolsó éveit élték a békeidőknek, az arisztokrácia javában virágzott, de a történet vége éles kontraszttal mutatja meg a változásokat, amiken az akkori emberek átestek.

A szereplőinkért igazán izgulhatunk, mi fog történni, meglepő nagy fordulatok nincsenek, de kellettek bele, semmi kivetnivalóm nincs a kötet kapcsán, élveztem minden sorát.

Inkább a szerelem kibontakozása van központi témában, egy történelmi fikcióba csomagolva, így ahogyan mondhatom, a nagyinak és fiatalabb bakfislányoknak is bátran ajánlom, akik szeretik a történelmi regényeket.