2019. május 25.

Női termék, ami gondol a jövőre, mi is az a menstruációs kehely?

Kicsit intimebb vizekre evezve, mesélve arról, milyen a menstruációs kehely használata.

Az elmúlt évszázadban sok alternatívát találtak fel, hogy a nők komfortját könnyítsék meg, még a nehéz napokon is. Fiatalként nem látunk sok lehetőséget, felnőttként is sokszor csak az alapokra hagyatkozunk. Sajnos nem csak hazánkban, világszerte problémákba ütközünk, ha csak arról van szó, hogy mennyi pénzt kell kiadniuk a nőknek a saját komfortjukra, és azért a kényelemért, hogy ugyanolyan teljes érzettel intézzék napi teendőiket, mintha csak egy átlagos napról lenne szó. Most már viszont a környezetvédelem, az ijedséget adó TSS (Toxikus Sokk Szindróma), és egyéb tényezők bizonytalanítsák el a tudatos nőket, akik előre szeretnének nézni és nem csak túlélni a nehéznek mondott napokat.

Gondoltad volna, hogy lehetséges kevés szeméttel és költségvetéssel megélni a nőiességet? Hogy nem befolyásolja a napi teendőket, nem kell házhoz kötve élni, de nem is kell órákra betervezni a mosdóba való járkálást?

Ha érett nőként vágysz erre, hidd el, van alternatíva számodra.

Alig egy éve már érdeklődtem egy olyan alternatíva felé, amit már a sportolók gyakorta használnak, és felfedezése szinte a világháborúkra vezethető vissza. Viszont a köztudatba csak az utóbbi öt-tíz évben kezdett el beszivárogni újra, a menstruációs kelyhek használata.

Nos, én magam is beszereztem egyet, amit a drogériák polcán meg lehetett találni, és miután elszörnyülködtem az árán, már ott tartok, hogy talán másik márkától is szívesen tesztelnék, kipróbálnék hasonló kelyhet. Ha azt veszem, hogy majdnem negyed évre elegendő termékek árába fájt, és fél éve használom, miközben a tamponos dobozt fel sem kellett azóta bontanom, már kezdem érezni a hasznosságát.

Milyen tényezők azok, amik miatt inkább nem próbálják ki?

Macerás a használata: nem, használatát tekintve a tamponhoz hasonlatos, csak itt nem kell 3-4 óránként figyelni rá. Többségében 8-10 órát is lehet használni, éjszaka sem okoz gondot, így aki rutint szerez a használatában, olyan érzése is lehet, mintha nem is történne testen kívül semmi.

A csere nem nyilvános mosdó kompatibilis: nem is kell annak lennie egy olyan terméknek, ami kibír egy teljes napot. Feltételezzük csak egy átlagos nappal nézve: Napi 8 óra munka, esetleg plusz szünet, utazás a munkahelyről az otthonig, de még a napi bevásárlási idő sem tesz ki nagyon 12 óránál többet. Ha mégis biztonságosabbnak véljük az egyszeri cserét, akkor sem kell megijedni: kézfertőtlenítő, és intim törlőkendő elegendő a megoldáshoz. Ha nem bízunk a csapvízben, WC-papírral könnyen takarítható, és utána intim törlőkendővel át kell törölni.

Tegyük hozzá, csak a kelyhet használók értik, hogy a vérzés mennyisége nem igazán annyi, mint azt sokszor elképzeljük és úgy alakították ki, hogy az egy erőteljes vérzéses napon is jól teljesítsen. A kelyheknél már a csomagoláson feltüntetik, hogy mennyi ml „folyadékot” tud magában tartani, így ehhez mérten is lehet választani kelyhet magunknak, a használók többségében velem együtt azt tapasztalta – már aki beszélt már erről –, hogy a legelső napokon is, ha nem cserélték egész nap, is csak félig telt meg a kehely, ami lássuk be, kevesebb, mint egy csésze kávé.

S: fiatal nőknek, gyenge vérzés esetén, és azoknak, akik még nem szültek gyereket. / M: felnőtt nőknek, közepes vérzés esetén, akik még nem szültek gyereket. / L: erős vérzés esetén, és azoknak, akik már szültek gyereket.

Tisztítási manőverek: a kötelező kifőzésen kívül, ami nem több idő, mint főzni egy teát, nem sok igénye van. A köztes cseréknél elég vízzel kimosni, tiszta, szöszmentes kendővel megtörölni, vagy intimkendővel fertőtleníteni. Vannak, akik esküdnek még a fertőtlenítő tablettára, de akkor sincs gond, ha ez nem áll rendelkezésünkre. A kifőzés is elég a komfortérzethez. A szilikon nem hővezető, a hő nem tesz benne kárt, illetve, amint vízből kiemeljük, mint az alufólia, pár másodperccel később már megfogható. Sokszor csak elég a hozzá kapott tartójára tenni, pár perc alatt lepereg róla a víz. (Ez lehet, hogy szilikonfajtától függ!)

Nehéz felhelyezni: csak a nagysága ijeszti meg a tesztelőt, rutinosaknak ugyanolyan könnyű a felhelyezése és eltávolítása, mint egy tamponé. Többféle „hajtogatási” módszer van, többségében a szilikon anyaga dönti el, melyiket érdemes használni. Felhelyezéskor, miután jó helyre került, kinyílik és vákuumot képez. Két kis apró rés van rajta, de ez inkább a kivételben játszik szerepet. Miután a vákuum létrejön, már semmi dolog nincs vele. Kivételnél a kelyhen található kis fogantyú (már amelyiken van, mert levágható) segít, de érdemes a kehely alját kicsit, hasonlóan a felhelyezéskor, benyomni, így egyből megszűnik a vákuum, és ki lehet venni. Húzni nem ajánlatos, ha nem akarunk kellemetlen élményt.

A tamponhasználókban merülnek fel még kérdések, amikhez hozzászoktunk, de nem kell kehely esetében foglalkozni.

Egész estére használható? – Persze, fekvő helyzetben alapból kevesebb folyadék szivárog, de ha átalszod a fél napot sem lesz semmi probléma.

Nincs TSS? – Orvosi szilikonból készül a többsége, és kiforrázással tesszük a terméket sterillé. Vannak, akik tíz éve kelyheznek, semmi probléma nem merült fel. Van, aki szerint a hasi görcsei is csillapodtak, miután váltott tamponról. Persze, a szavatosság 4-6 éves garantál a termékre, ennyi idő után, ha úgy véljük, nyugodtan cseréljük le.

Elég csak ez az egy kehely a teljes ciklushoz? – igen, ha bizonytalanok vagyunk, tisztasági betét elegendő még a legelső napokra is. Ha jól helyezzük fel, nem szivárog, bár ez teljesen akkor mondható el, ha már a legelején „megfogjuk” és használjuk, amint észrevesszük, mert kicsit később előfordulhat, hogy felhelyezés után „kívülre” is kerül vér, ami a hüvely öntisztítási folyamatából ismerve, távozni fog. (cserében utána, ha folyamatosan kehely van bennünk, ez az enyhe szivárgásnak mondható eset nem lesz) Az egészen környezettudatos nők textil, mosható betéteket vásárolnak, így ők sem mondhatják, hogy a tisztasági betétekbe ölik a pénzüket. Egyedül a törlőkendő az, ami lehet, beépül a használatba, vagy ha otthon cseréjük csak, akkor még az sem kell.

Nem kell cserélni mosdóhasználatkor? – Nem, mivel fizikailag semmivel nem kerül kontaktba, nem úgy, mint a tampon kihúzószála. A kehely mélyen a testben van, a segéd kihúzó is szintén, így olyan, mintha ott sem lenne. A vákuum pedig teszi a dolgát, végig ott marad, nem mozdul el, ezért is szeretik az úszók és a sportolók is használni.