2019. május 19.

Mári személyi leírása

Jóval, egy évvel a két főszereplő megismerése után lássuk, mi kerülne kedvenc mindenes komornánk aktájába, teljesen ártatlan személyéről.

Alany neve: Mück Mári
Kor: 15-18 között
Magasság: 160-165 cm között
Született: Buda, Tabán, Ráczváros, Fürj utca
Család: szülei korán elhaláloztak, egyedüli gyerek, rokonokról nem tud*
Közkedvelt elszólása: szer’usz világ
Képességek: olvasás, írás, az oktatásban a kötelező négy elemit kijárta.
Priuszok: nincs, egészen 1901. március 19-ig, amikor Detrich nyomozó bűnrészegséggel ki nem vallatja. - az esetben ártatlannak bizonyult, így felmentésben részesült.

Munkássága, életpályája:
Családja, amint elvesztette otthonát, koldulni próbált, mikor felajánlotta neki Hül Józsefné, hogy a háztartásában szolgáljon. Itt kitanították és cseléd, illetve zsebtolvajként ténykedett.
Tabáni jasszkáliként a legismertebb csibészlányok közé tartozik, az alvilági területeken is elismerik a Mári féle simogatást, és őt tartják a legjobban firkáló cafkarajzosnak. Ez Hül Jenő hóhemvagány szigorú kiképzésének köszönhető.
Munkája során sok zsebet kiforgatott, ezen felül egy különleges lopást hajtott végre, ahol is egy lovat megvesztegetés céljából tulajdonított el. Természetesen, miután megkapta az információt, a ló tulajdonosan épségben visszakapta a jószágot.
A ház úrnőjének távozása után a szerteszéledt Hül–lányok külön utakat választottak. Ekkor Mári úgy döntött, hogy volt barátnője és lakótársnője, Kardos Cecília után ered. Ezután lett Schumayer Karolin, Karlinka hivatásos társalkodónője.
Mivel barátnője később leleplezte valódi kilétét, egyrészt támogatta az álnéven élő Hangay Emmát, és megismerte annak húgát, Hangay Emíliát. A Hangay lányok esete után tovább szolgált a Pilisy házban, míg felajánlás útján végül Hangay Emília, alias báró Ambrózy Richárdné komornájaként szolgál.

Magánélet:
Nem titkolja megkörnyékezői kilétét, de egyik sem volt megfelelő szerény személyének. Állítása szerint csakis egyenruhás férfiúk dobogtatják meg a szívét.
Egy kitartó udvarló maradt csak, akit nem sikerült elűznie maga mellől, Suha István személyében, akivel az Ambrózy-villában ismerkedtek meg. A villa mindenese támogatóan mindig a lány mellett van és lenézi Mári hóbortjait.
Tapasztalatait másoktól veszi, és mások megfigyelésével von le következtetéseket az erkölcsi morálokról.
Jelenlegi komornai pozíciójában teljesen elégedett, hogy a báró és a báróné házaséletét kísérje figyelemmel és segítse a fiatal házasokat, akiknek közös élete nem kezdődött zökkenőmentesen.
Az, hogy ő végül saját családot alapít-e az még a jövő kérdése.

Egyéb megjegyzés (spoiler!)
*előkerült nagybátyja, név szerint Mück Izidor, Mári édesapjának bátyja.