2019. május 19.

Bookshelf-tour, avagy mi van a könyvespolcomon?

Ennyivel kezdtem 2015-ben
A könyvmolyok megállapítása szerint olyan nem létezik, hogy valakinek túl sok könyve legyen... annál inkább jellemző az, hogy az illetőnek túl kevés a könyvespolca, ahova pakolhatna.

Nos, a könyveim gyűjteménye is hasonló helyzetbe került, ugyanis egy öt részes könyvespolc, egy szekrénysor négy részes tárolóhelye, és a családi szekrénysorban is egy hosszú polcot kitesznek az egykor nekem vásárolt, ajándékba adott és magam által vásárolt kötetek. Lássuk hát a képeket, és nézzük át, hogyan alakítottam ki a könyves "birodalmam".

Akit önmagában csak a könyves listám érdekelne, azoknak ajánlom a molyos magánkönyvtáras listám, ahova felvezettem az összes kötetet, amit már most a magaménak mondhatok.

Ezen felül a családi könyvtár és a nagyi könyvei is valamelyest az enyéimnek tekinthetem, de ezek többsége még nem került a kezembe. Pl. a Harry Potter teljes sorozatát olvastam, de aztán visszakerült a nagyihoz, ergo az jelenleg nincs nálam.

A fő könyvespolcom elsősorban az erőteljesen felszaporodott Könyvmolyképző kiadó könyveit tartalmazza, de ezeken felül még pár, más kiadók által kiadott könyveket is elhelyeztem... mert már csak ott volt hely. A könyvmennyiség senkit ne tévesszen meg, többségébe a család segített és ajándékul "kaptam" a köteteket az utóbbi közel 4 évben.



A legfelső polcomon először és elsősorban az Arany pöttyös, New adult irodalmat tettem, szerzők csoportosításával. Ezért került a jobb szélére a két Ashley Carrigan regény, mivel a két kötetet más kategóriában adták ki, de mindkettő felnőtt szórakoztató irodalom. A siker tintája külön kategóriában került kiadásra, de mivel fehér borítójú, így nem akartam On Sai, alias Varga Bea sci-fi regényei mellé betenni. Ezek a kötetek vegyesen kerültek hozzám, volt amit ajándékba kértem, és így szereztem be, de mint mondjuk On Sai regényeit saját költségből vásároltam. A könyvek fölé pedig a még nem elolvasott kötetek többsége került, illetve a romantikus felnőtt regények.



Az alatta levő polcon, ami pont szem előtt van, mondhatni a favoritjaim sorakoznak, a Vörös pöttyös, Young adult regényekből, mint a legelőször olvasott Csitt-csitt, és a kedvenc német regényem, amit ajándékba kértem, az Időtlen szerelem trilógia, On Sai után pedig nem maradhat el az Ambrózy báró esetei, amiből csak egy kemény kötésű A Rudnay-gyilkosságok példánya hiányzik. (És jövő hónapban jön a Kucó is... biztos lesz egy könyvrendezés.)



A középső polcon a kemény kötésű példányok találhatóak, illetve a Böszörményi regények. A Nagy krónikáskönyv trilógia helyhiány miatt került be, de ahogy látom magam előtt a könyvvásárlói listám, (igen, még szeretnék pár Böszörményi könyvet...) pár éven belül biztos lekerül erről a polcról. - Illetve ez a trilógia volt életem első fantasy Young adult regénye, ezért is fontos helyet kapott. A Böszörményi kötetekről elég annyit tudni, hogy ezeket tartom úgy számon, amiket tényleg önerőből vásároltam meg.



Alulról a második polcon ismét visszatér a legfelső sor, és new adult, Arany pöttyös kötetek kerültek ide. Kellett nekik a külön hely, mert az Outlander önmagában majdnem kitesz egy teljes polcot. (Az első három részét ajándékba kaptam.) A Napernyő protektorátus sorozat második kötete épp a nagyinál van kölcsönben, így az is megvan, csak a kép készültekor nem tudhattam a polcomon. Két Rubin pöttyösnek még volt hely állítva, így ezeket gondolkodás nélkül erre a polcra tettem.



A legalsó polcon tartom a Vörös pöttyös, külföldi szekcióm, amiről elmondható, hogy ajándékba kértem a sorozatokat. Ezen felül az Olimposz lányai azért nem került a kemény kötésű kötetek közé, mert alig egy hete jöttem rá, hogy ezt is a KMK adta ki. A Kihantolt múlt Kristály pöttyös lévén nagyon sehova nem tudtam besorolni, de az Arany pöttyösök mellett sem maradt hely neki, így lekerült.



A második polc legfelső szekciójában vegyesen kerültek könyvek, kedvencekkel, klasszikusokkal, vagy amiket ajándékba kaptam. Itt már a könyvek magassága döntötte el, hogyan helyezzem el őket a polcokon.



Az alatta levő polcot tartottam a legstrapabíróbbnak, így ide kerültek a vaskosabb, nagyobb könyvek, szintén számomra elengedhetetlen könyvekkel tarkítva. Ezen felül a Kindle olvasó tokjait, és egy mindenes dobozka is ott van, amiről majd egy másik bejegyzésben mesélnék, miket tartalmaz.



Két fiókos rész alatt van egy kisebb polc, ahol a szobába, miután újra lett renoválva, és megkaptam a szekrénysort, azóta a kéziszótárak foglalják el a helyüket.



A legalsó nagy fakkban az atlaszok, lexikonok foglalják a helyüket, illetve megjegyzem, itt is volt a felső polcon található teknős ikermása, csak szerencsétlent pár hete sikerült szerencsétlenül leverni és eltörni. (a harmincvalahány teknősből egy elvesztése is tragédia, így most teknős nélkül maradt ez a polc.)



Térjünk is rá a családi könyvespolcra, ahol még a kiskamasz koromból olvasott regények foglalnak helyet. (Pardon, a két villám kötelezőket soha nem olvastam, azt még a sulikönyvtárból lehetett elvinni... mintha már akkor megéreztem, hogy húgomnak lehet, hogy jól fog jönni.)
A családi könyvespolcról átrendezéskor kerültek ide klasszikus ifjúsági regények is, amiket viszont szégyenszemre nem olvastam el... ki tudja, talán egyszer ráveszem magam. Sosem lehet tudni.



Más polcokról is olvastam, amik inkább édesanyám gyűjteményét képezik, így nála vannak (az egyértelmű helyhiányom miatt) Van még sok kötet, de mivel itt csak arról van szó, ami az enyém, így azokról nem készítettem képeket. - illetve többségét nem olvastam.
Verseskötetek kapcsán, még készítettem egy képet, de nem sikerült publikus minőségben elkészíteni, így azokat most lehagytam, elég annyit tudni róla, hogy dédimamától is kaptam pár verseskötetet, zsebregényt, amiket becsben tartok.