2019. május 3.

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány (Piszkos Fred 2.)

Nem is tudom, honnan ismerős nekem az a szituáció, amikor azt a szereplőt említik meg a címben, aki csak mellékszereplőként gördíti előre az eseményeket. – irónia, alig harminc év kellett ezután, a kötet után, hogy folytassuk ezt a magyar módit.

Fülszöveg:

„Az elveszett cirkáló” közmegbecsülést kiérdemelt kapitánya, Piszkos Fred ebben a kötetben új oldaláról mutatkozik be: érző szívű atyaként, aki a maga módján mindent elkövet, hogy isten kegyelméből trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Közben megismerjük Fülig Jimmyt is, aki bár Piszkos Frednek régi ellenlábasa, ez alkalommal úgy is mint szépíró, úgy is mint „beugró” trónörökös-herceg, Fred kapitány malmára hajtja a vizet, pedig szíve szerint csak kedves csontnyelű kését keresi, amit véletlenül mindig valaki hátában felejt.
***

Nos, a két szálon futó történet még ebben a rövidke kötetben is elég tartalmasnak bizonyult, ahol a Boldogság-sziget hercege és Fülig Jimmy a minden lében kanál zsivány egy időre szerepet cserélnek, miután összeismerkednek a hajón, mint utas és munkás.
A herceggel megismerhetjük az alvilág embereit, törvényeit, miközben Fülig Jimmy naplót kezd el írni az uralkodásának idejéről. Jimmy belefut egy gyilkosságba még a partra szállás előtt, ami mindkettejüket érinti, és a szerepcseréjük pont kapóra jön, remélve, hogy az igazi uralkodót nem fogják megölni.
Eleve a kötet nagyon jó nyitányt kapott, az első jelenet csattanója megér egy külön misét az "itt a kés, hol a kés" párbeszéddel.
A gyilkosság borzongató, sötét helyszínek, mégis komikus helyzetek szórakoztatják az olvasót.
Az előző részben elveszett cirkáló ismét váratlanul megjelenik, a kiszámíthatatlan és meglepő fordulatok teszik izgalmassá a történetet.
Piszkos Fred karaktere bemutatva inkább elkerülendő személy, de minél többet tudunk meg a szerepet cserélt herceg és Fülig Jimmy által, úgy formálódhat az olvasó véleménye Piszkos Fredet illetően.
Mellékszálként a gyilkosság a történet végére számomra háttérbe szorult, így inkább nevezném egy szórakoztató kriminek, mintsem egy komoly tartalmú történetnek.  Ettől függetlenül, lehet benne a valós életre vonatkoztatni a szereplők viselkedésérével kapcsolatban.
Senki sem az, akinek látszik, néha a becsületesnek titulált nemes lehet a legaljasabb, míg a szegény, nincstelen egyénben lakozhat nemes szándék, és az emberi természetet kifigurázva meséli el Rejtő az olvasónak Fülig Jimmy tapasztalatait.
A történet kicsinysége nem okozhat az olvasóknak csalódást, mivel a következő részben folytatódnak az izgalmak.