2019. május 23.

Rejtő Jenő (P. Howard): A ​megkerült cirkáló (Piszkos Fred 4.)

Piszkos Fred utolsó útja sem lehet izgalmak és vicces jelenetek nélkül, de most már itt az ideje mindenre fényt deríteni.

Fülszöveg:
Az olvasók még jól emlékeznek a Balmoral nevű cirkálóra, amely egy ceyloni kikötőből szőrén-lábán eltűnik, hogy azután Radzeer név alatt, Piszkos Fred kapitányi vezérlete mellett dicső tetteket hajtson végre. A Radzeer cirkáló viszont ebben a mostani kötetben újra eltűnik, de eltűnik az André de Rémieux nevű hajó is, amely furcsa „kirándulókat” visz a Csütörtök-szigetek egyikére. Nos, nem azért hívják Piszkos Fredet az „óceán miniszterelnökének”, hogy békés cethalászás közben is ne jusson ideje az eltűnt hajók „megkerítésére”. Az akcióban nagy szerepet kap Fülig Jimmy és a kékszakállú Wagner úr is, akik ez alkalommal a Vakapád nevű bárka fedélzetén jeleskednek.

***

Kerek lezárást kapott a sorozat, mégis függővégével fenntartja az olvasó érdeklődését. Megszokottan drámai kezdés, a verekedések itt sem maradnak. Csattannak a pofonok, minden fontos szereplő előkerült, az ellenségek szövetségesekké válnak és még egy házasság is összejött. A szigetek helyszíne pedig számomra kifejezetten tetszett.

Fülig Jimmy mint főszereplő ismét hozza a formáját, most már nem csak levél formátumában beszámolóként, hanem az események központjában akár úriemberként is képes nem megölni riválisát, ha épp egy nő is szemtanúként kormányozza a hajót.

Kékszakállú Wagner, Fülig Jimmy és Piszkos Fred pedig hajtják egymást, miközben egy titkos játszmával bosszantják a körülöttük lévőket, hogy semmit nem árulnak el, pedig ők az egyedüliek, akik minden tudnak.

A történet vége fele hoz még egy kis csavart a történetbe, mivel kiderül, hogy több az ellenség, mint azt ők gondolták volna, de nem lenne igazi Rejtő regény, ha nem happy enddel végződne a történet.

Az olvasók ismételten hánykolódhatnak a hajón, részt vehetnek minden bicskanyitogató eseménynél, miközben szép lassan kibontakozik a történet kerek egésze, megtudva, kinek milyen szerepe is volt igazából és ki mi miatt hallgatott okosan.

„– Miért nem vállalja, hogy a Radzeer és a Robinsonok után kutasson?
– Mert nincs kizárva, hogy megtalálnám, és azt szeretném elkerülni – felelte zordonan.”

Fogyasztásra olvasása közben ajánlott a csomónkénti mértékletes pálinkafogyasztás, remélve, hogy a kötet végére még emlékszik az olvasó a hajóra, ellenben Wagner úrral, aki a róla elnevezett hajó nevét is eltévesztette.